Orhidee Vanda

 

        Sunt multe articole despre Orhidee ,deoarece sunt plante foarte indragite ,datorita si hypermarketurilor unde se gasesc la preturi mici, eu doresc sa va scriu despre o varianta mai putin cunoscuta care seamana un pic cu Tillandsii.

plante aeriene

                                                                  Orhidee Vanda

         Se gasesc in India,Himalaya,Indonezia,Filipine,Noua Guinee,sudul Chinei si nordul Australiei. In ultimii ani au inceput comercializarea lor in marile magazine (de ex. Obi unde se gaseste tot timpul  la un pret destul de mare, vreo 65 de ron daca bine tin minte),mare parte a acestor plante sunt Hybride care sunt adaptate conditiilor mai putin favorabile din Europa. Sunt plante epifite deci nu au nevoie de ghiveci si sol desi deseori le gasim in ghiveci specifice orhideelor.

plante aeriene

Un vanda matur are intre 40cm si 150 cm cu radacini groase care sunt capabile sa asimileze apa si elementele minerale ca si in cazul altor orhidee.Deoarece cresc mari au nevoie de spatiu mai mult  cu aerisire buna ,lumina multa si umiditate .
Florile vandei sunt de obicei plate si par rotunde deoarece petalele si sepalele au o marime egala. O planta bine crescuta poate inflori de 2 sau 3 ori pe an, producand pana la 3-4 peduncule  cu 10 flori de 10-15 cm care pot rezista mai mult de o luna.
Este destul de dificila cresterea lor,necesita o atentie sporita si experienta ,nu este planta incepatorilor, cu toate ca  hybridele sunt mult mai rezistente si mai putin pretentioase.
plante aeriene
Cel mai important factor in dezvoltarea lor este lumina ,daca asiguram lumina suficienta ,scade importanta temperaturii si umiditatii/udarii .
Orhideea vanda suporta soarele direct dar prefera lumina  indirecta pentru a nu se arde frunzisul vesnic verde care inconjoara tulpina centrala. Vara se poate tine afara la umbra ,agatat pe un copac unde dimineata poate primi si raze directe .In camera de zi, orhideea vanda ar trebui tinuta la cea mai luminoasa fereastra posibila si ar trebui mutate in alte camere la schimbarea anotimpului pentru a obtine lumina maxima posibila.
plante aeriene
 Acestei orhidei ii place apa multa in timpul sezonului de crestere si daca plantele sunt crescute in cosuri sau pe scoarta de pluta ar trebui udate in fiecare zi din iunie pana in septembrie. In restul anului nu trebuie lasata sa se usuce, trebuie tinuta umeda in mod echilibrat tot timpul.Eu mai recomand si o baie la 5 zile care sa dureze maxim 30 minute.
Despre fertilizare sunt pareri diferite ,dupa experienta mea  fertilzarea trebuie facuta odata la 2 zile din iunie pana in noiembrie ,atentie a se folosi doar fertilizator pt. orhidee altfel riscati sa le ardeti frunzele.
plante aeriene
Orhideei vanda ii place caldura dar se simte bine si in conditii mai moderate cum ar fi un apartament la bloc,lucru valabil  in special pt. speciile hybride.
Din aprilie pâna în octombrie, 20-25 grade C sunt necesare  iar in perioada  noiembrie-martie  18-22grade C ,Aici mai amintim si importanta curentilor de aer ,pe cat posibil sa fie pozitionate in locuri mai aerisite atfel putem preveni si putrezirea radacinilor.

 plante aeriene