Urmatorul Ultimul


Passiflora

Floarea pasiunii cum se mai numeste ea, a fost "botezat" in secXVII de catre Jacomo Bosio un student la religie ,numele insemnand in latina passi-pasiune, flora-floare .

passiflora

Majoritatea speciilor au originea in sudul Statelor Unite ale Americi si Mexic dar se gasesc la tot drumul in Brazilia  in bazinul Amazonasului, unde cresc in cea mai mare varietate.

La ora actuala puteti gasi peste tot in Africa de Sud,si Centrala Noua Zeelanda,India,Indonezia etc.

In Europa prima mentiune se face in 1569 de catre un medic spaniol pe nume Monardes dar primele plante au ajuns doar in secolul XVII.

passiflora

S-au raspandit foarte repede datorita" Image"-ului religios si fructelor  gustoase dar si datorita proprietatiilor benefice asupra sistemului nervos cunoscute din antichitate.

Passiflora este una dintre cele mai apreciate plante volubile (cataratoare), fiind intalnita in holurile luminoase si spatioase, balcoane si terase, pentru imbracarea colturilor, coloanelor sau grilajelor. In timpul sezonului cald, planta  este intalnita si in gradini, fiind utilizata pentru imbracarea coloanelor, grilajelor, boltelor, gardurilor sau zidurilor.

Deoarece este un adevarat campion la catarat (sau fotografiat plante catarate la 80 de metri inaltime)este foarte indragit peste tot in zonele suburbane ,dar bineinteles se simte bine oriunde daca le asiguram un minim de atentie.

passiflora

Passiflora este o planta de sera calda si umeda, solicitand temperaturi de 18-20 de grade celsius si o umiditate relativa a aerului de 70-80% pentru crestere si inflorire. Tolereaza insa destul de bine si aerul mai uscat.

Are nevoie de multa lumina. Suporta soarele direct, dar nu si in dupa-amiezile toride de vara, cand isi poate pierde turgescenta (starea de hidratare).
Necesita substraturi fertile, usoare, bine drenate, mentinute permanent umede in timpul sezonului cald.
Iarna, plantele de Floarea pasiunii se trec intr-o perioada de repaus relativ, mentinandu-se in spatii mai racoroase, cu temperatura de 5-10 grade Celsius, luminoase si udandu-se rar, doar atat cat sa nu se usuce substratul.

passiflora

Passiflora-Floarea pasiunii se inmulteste foarte usor prin butasi de fragmente de lastari, primavara. Acestia su pun la inradacinat in substrat de turba amestecata cu perlit. Am avut insa rezultate foarte bune cu butasi de Passiflora inradacinati intr-un vas cu apa de la robinet. Conditiile ideale pentru inradacinare sunt: 20-22 de grade Celsius, 85-90% umiditate atmosferica, semiumbra. Prin semiumbra a nu se intelege umbra totala. Planta are nevoie totusi de lumina, pentru a desfasura fotosinteza si a produce substante organice, pe care le va aloca producerii de radacini. Inmultirea  se poate realiza si iarna, in casa, daca se asigura conditiile de mai sus.
Inmultirea  se mai poarte realiza si prin marcotaj serpuitor, prin ingroparea lastarilor in ghivece cu pamant asezate in jurul plantei mama, in zonele unde se doreste inradacinarea.
De asemenea, se mai practica si inmultirea prin seminte, mai ales in lucrarile de ameliorare, pentru obtinerea de soiuri noi.

passiflora

Eu cu ocazie unei vizite in Croatia am adus 200 de seminte ,din care am mai dat, am mai vandut si am incercat si eu sa le inmultesc, mie personal mi se pare cea mai sigura si usoara metoda,singurul minus sau inconvenient in metoda asta  este ca plantele noi nu aduc floare in primul an.

passiflora

Primavara devreme se aplica taieri de corectare a formei plantei de Floarea pasiunii. Prin aceste taieri se scurteaza lastarii laterali la 2-3 noduri. Plantele mai varstnice pot fi supuse unor taieri mai drastice, prin scurtarea severa a tulpinii, in vederea reintineririi.
Dupa taieri se face fie transplantarea totala a plantei  in amestec de pamant proaspat, fie doar prin inlocuirea pamantului de la suprafata.
Udarea se face in functie de sezon, asa cum s-a precizat la exigentele ecologice.
La interval de 2 saptamani se face fertilizarea cu solutii de ingrasaminte minerale complexe NPK, pe care le gasiti in supermarket.
O alta lucrare necesara este tutorarea plantelor, folosind tutori sau scarite de diferite dimensiuni.
Plantele de Floarea pasiunii sunt sensibile la atacul de musculita alba si acarieni dar raspund foarte bine la tratamentul impotriva lor cu substante cumparate din magazine de specialitate.