Primul Anterior Urmatorul Ultimul


Iernatul Tillandsiilor

 

           A venit iarna tillandsiile noastre sunt la adapost si totusi observam ca unele dintre ele nu prea se simt bine . In primii ani am pierdut in fiecare iarna 2-3 plante aparent fara motiv am respectat tot ce am invatat pana atunci si totusi au murit. Dupa vreo 2 ani mi-am dat seama ca pierd aceasi plante in fiecare sezon rece si am inceput sa ma documentez.

            Tillandsiile se impart in doua categorii mari din punct de vedere a temperaturii minime pe timp de iarna.

    1. Tillandsiile rezistente la temperaturi scazute. Aceste plante vara trebuiesc tinute la lumina puternica suporta bine razele soarelui (bineinteles nu toata ziua ,dar sunt mai putin sensibile)preponderent ele cresc la inaltimi mai mari pe dealuri,munti si in locuri mai secetoase.

Iarna temperatura necesara pt ceasta categorie este  de 5-10 grade C deci pe cat este posibil sa le cautam locuri mai racoroase . Sa vedem care sunt :

T. albidatillandsia

T.argentina

T.bandensis

T.bartramii

T.bergeri

T.castellanii

T.crocata

T.diaguitensis

T.didisticha

T. dorotheae

T.durattitillandsia

T.edithiae

T.ixioides

T.latifolia

T.leonamiana

T.lepidosepala

T.lorentziana

T. lotteae

T.mauryana

T.palacea

T.pueblensistillandsia

T.seleriana

T.streptophylla

T.tectorum

T.vernicosa

T.xiphioides

 

 

 

 

    2. Tillandsiile care necesita temperaturi mai ridicate. Aceste plante au fost concepute parca  pt. apartamentele noastre. Vara le punem pe cat posibil la semiumbra sau in locuri unde doar dimineata primesc raze directe . Majoritatea acestor plante provin din paduri tropicale ,cresc la altitudini mai mici desi nu putem generaliza. Iarna aceste plante se simt bine la temperaturi de 15-25grade C deci camerele de bloc sunt tocmai ideale pt. ele.  Sa le vedem:

T.aeranthostillandsia

T.albertiana

T.andreana

T.araujei

T.argentea

T.baileyi

T.brachycaulos

T.bulbosa

T.capitata

T.caulescens

T.diguetii

T.disticha

T.dyeriana

T.fasciculatatillandsia

T.flabelata

T.fuschii

T.funckiana

T.globosa

T.harrisii

T.ionantha

T.juncea

T.kammii

T.leiboldianatillandsia

T.magnusiana

T.pruinosa

T.pseudobaileyi

T.remota

T.schiedeana

T.straminea

T.strica

T.tricolor

T.usneoides

T.xerographica

 

     La sfarsit am lasat cea mai raspandita dintre ele:Tillandsia Cyanea care iarna se simte bine la 20-25 de grade si ii place si umiditatea mai ridicata, deci este ideal pt. bucatarie sau baie.

   Bineinteles aceste nu sunt reguli doar recomandari  ,iar abaterile de la aceste valori nu vor duce neaparat la moartea plantelor .

    Ciudat dar sunt tillandsii care au nevoie de un pic  de "soc" termic pt. a induce flori anul urmator ,aici amintim T. ixioides, sau T,aeranthos care iarna se tine la 15-18grade C ,dar daca vrem sa infloreasca trebuie tinut la 5-10grade C.