Primul Anterior


Urmeaza sa va amintesc aici cele mai importante lucruri legate de cresterea Tillandsiilor.

A venit iarna sau cel putin se apropie si deoarece se anunta valori negative pe weekend 16.11.2013, plantele trebuie sa fie la adapost in locuri mai caldute si luminoase .

De obicei plantele sunt afara pe timpul verii si sunt multe discutii pe forurile internationale cand se scot afara si pana cand se tin acolo (afara insemnand curtea casei, balconul blocului sau orice alta destinatie in aer liber .)

Teoretic se recomanda scoaterea lor in aer liber la sfarsitul lunii aprilie si se tin afara pana la inceputul max. mijlocul lunii octombrie,dar vedeti vremea face multe glume mai nou si este imprevizibila .

Eu tillandsiile mele le-am scos anul acesta pe 26 aprilie, in luna octombrie au stat la adapost cateva zile din cauza valorilor scazute ale temperturi dupa care au mai fost afara pana in 10.11.2013 .

Este o singura regula de respectat la acest capitol plantele se scot afara si se tin afara pana temperaturile nocturne nu scad sub 7 grade C .altfel riscati ca ele sa raceasca si vor muri.

Sunt multi care gresesc Primavara cand scot plantele si eu am patito din pacate ,deci atentie nu scoatem plantele de la adapost la soare direct deoarece le prajim, anul acesta mi-am prajit 7 plante din aceasta cauza (nu tillandsii).

Bineinteles plantele sunt diferite dupa cum vedeti si la specii Till, unele au nevoie de 15-20 grade C iarna altele rezista fara probleme si la -5 grade C.

Este si aici o regula ,plantele argintii rezista mai bine la conditii extreme si suporta mai bine temperaturile scazute ,iar plantele verzi sunt mai sensibile si necesita caldura mai multa.

Am mai auzit de la crescatori care stau la bloc ca fac diferentiere,in timpul iernatului  unele plante sunt amplasate in camere la caldura( atentie nu mai aproape de 1metru de  calorifer) altele sunt puse in bucatarii in debareuri , in holuri ,chiar si in baie unde temperatura este mai scazuta un pic.

O alta intrebare importanta este stropirea lor pe timpul ierni .Sunt teorii si aici dar eu va spun cum procedeaza prieteni de la bloc ,daca tempera medie este  de 25 de grade in mod constant se stropesc saptamanal ,daca sub 25grade C mai rar (1 data la saptamana jumate) daca temperatura este peste 25 de grade atunci se pot stropi odata la 5 zile.

Problema cea mai frecventa este stropirea plantelor in exces, stiu ca vi se pare ciudat dar credti-ma cu cat ii stropiti mai des cu atata veti pierde mai multe din ele .Multe plante am pierdut si eu in primul an din aceasta cauza.

De exemplu eu iarna le tin intr-un hol cu acoperis de sticla un fel de semi sera unde am hygrometru deci masor umiditatea aerului .Deoarece umiditatea este toata iarna pe la 80-85% eu din noiembrie pana in martie nu le stropesc de loc. Tillandsiile mele se simt minunat si aduc flori in fiecare an cea ce inseamna ca au iernat cu bine.

Stropirea indiferent de anotimp se face dimineata ca pana seara sa se usuce planta nu este indicat sa ramana umed peste noapte ,chiar daca ramane umed sa nu va faceti probleme deoarece si in natura se mai intampla cu ele, dar daca se poate sa nu se intample des acest lucru ca poate duce la moartea lor.

Inca un lucru ciudat plantele stropite in exces se usuca ,foarte multi vazand ca planta da semne sa se usuce il stropesc mai mult cea ce duce la moartea lui in cateva zile.

Tot din cauza excesului de apa la baza plantei pot sa apara portiuni sau frunze putrezite daca vedem acest lucru se indeparteaza frunzele putrezite pana ajungem la portiunile neatinse de putrezire.si atentie 2-3 saptamani nu le mai stropim de loc.