Primul Anterior


 Comertul si Inmultirea Tillandsiilor.

tillandsia

           Tillandsiile sunt foarte cautate in tarile dezvoltate ,din cauza asta au parut foarte repede fermele de inmultire si crestere plantelor in conditii industriale.

      Daca la inceput sa pus accent pe cresterea si comercializare plantelor de jungla (de ex T. Cyanea) la ora actuala se cauta in special speciile epifite sau atmosferice.

       Cresterea si inmultirea lor se face in ferme speciale din Europa de vest America de Sud si  USA.

In comert plantele sunt comercializate ca si compozitii :lipite pe pietre ,agatate pe crengi, puse in diferite boluri ,  rar se gasesc in forma lor pura,sau plante mature deorece sunt mai putin aspectuoase .

           Plantele se impart in patru categorii comerciale : plante mini ,plante mici,plante medii si plante mari.

Dupa statistici cele mai vandute  sunt: T. Ionantha,T.fuchsii,T.juncea,T.velutina,T.brachycaulos.

     tillandsia           

Plantele care provin din import din America de Sud in majoritate sunt colectate din natura ,Guatemala de exemplu exporta in jur de 190 de tone pe an ,din care numai in  germania pleaca 90 de tone ,aceste plante sunt apoi lipite pe pietre agatate pe crengi si din pacate de multe ori mor inainte sa ajunga in comert .

               Din cauza colectarii excesive CITES (Convension on International Trade In Endangered Species of Wild Flora And Fauna)la conferinta din Kyoto din anul 2000 apus 7 specii Tillandsia pe lista plantelor amenintate : T harrisii  ,T. Kammii,T. Kautzkyi,T.mauryana,T. Sprengeliana,T. Sucrei,T.xerographica.Aceste plante sunt din categoria II/A comertul lor se poate face doar in conditii strict controlate.

tillandsia

             Din pacate din cauza „portitelor” din statele Americii de sud si in zilele noastre milioane de plante colectate din natura ilegal ajung in comert cu eticheta de „crescut in sere”

Sunt totusi schimbari pozitive, In Guatemala firma C.d.A.S.A. in serele lor produc 3.6 milioane de plante pe an cea ce reprezinta aproape 50% din totalul exportului .

 

                                                                      Inmultirea.

 

Putem vorbi de 2 tipuri de inmultire In cazul Tillandsiilor: generativa si vegetativa.

Prima optiune la inmultirea generativa reprezinta semintele,dar in zona noastra aceste plante fac rar seminte si deoarece nu le putem pune in pamant inmultirea in acest fel este destul de complicata.

Plantele hibride se pot inmulti vegetativ ,avantajul aici fiind multitudinea hibridelor noi si obtinerea plantelor mature intr-un timp mai scurt.

Nu doresc sa intru in amanunte cine doreste poate citi pe net despre cele 2 metode .

tillandsia

              Pui de tillandsia  pot aparea pe diferite parti a plantei mama,cel mai frecvent intalnim pui in incheiaturile de la baza plantei de ex.T.juncea, de fapt pot aparea in orice parte a plantei (depinde de specie),important este ca ele sa ramana atasate de planta mama pana ajung cam la 50%din marimea plantei de unde au aparut.

Trebuie sa fim foarte atenti la despartirea lor operatia trebuie facuta cu un cutit,bisturiu sau foarfeca, in asafel incat pe cat posibil rana ramasa pe planta mama sa fie cat mai mica.

tillandsia

              Dupa inflorire Tillandsiile fac si seminte cum am mentionat mai sus deci se pot inmulti si in acest fel dar metoda este anevoioasa si destul de complicata ,am sa revin asupra ei dar mai tarziu.