Tillandsia


Tillandsiile fac parte din familia  Bromeliaceae.Numele lor provine de la  botanicul  finlandez  Elias Til-Lands  (1640-1693). La ora actuala sunt peste 550 de specii cunoscute.Inceputul studierii acestor plante dateaza inca din secolul XIX mai precis din 1823 botanistul suedez Caspar Lauhin a publicat primele descrieri despre Tillandsii dar inainte in 1789, publicatia  “ Hortus Kewensis, or a Catalogue of the Plants Cultivatedin the Royal Botanic Garden at Kew” mentionase deja 6 specii de Bromeliade.


Deoarece aceste publicatii au starnit un interes mare in randul specialistilor tot mai multe expeditii s-au deplasat in America de Sud cu scopul de a gasi specii noi.
Eduard Morren(1839-1886) este considerat primul expert in domeniul Bromeliadelor.Karl Friedrich Philipp a calatorit prin toata Brasilia,intre anii 1817-1820 si a colectionat peste 7000 de plante, printre care sute de Tillandsii.
Datorita interesului crescut fata de aceste plante inclusiv in randul populatiei, in 1875 s-au infiintat primele“ferme “ sau crescatorii de Bromelii (in Belgia), unde erau angajati doar specialisti care au studiat in prealabil aceste plate in habitatul lor natural.


Unul dintre ei, poate cel mai important, a fost Jean Linden gradinar belgian care a descoperit specii noi in Venezuela Brasilia,Columbia si Mexic. Recunoasterea fata de realizarile lui sunt materializate in doua plante care ii poarta numele:Aechmea lindenii si Tillandsia lindenii.

La inceputul secolului 20 din cauza unor conflicte in America de Sud,importul lor s-a redus semnificativ, iar in primul si al doilea razboi mondial s-au distrus o mare parte a crescatoriilor din Europa.Ascensiunea a inceput in anii 1950, in special in USA ,in California si Florida infintandu-se American Bromeliad Company ,sub conducerea lui M.B. Foster. De la aceasta data putem vorbi de cresterea sau, mai bine zis,producerea acestor plante incantitati industriale.Tot de la aceasta data au inceput experimentele in laborator pt. a produce Hibrizi care sunt mai rezistenti si mai frumosi, cu flori mai bogate.S-au relizat doar cateva zecide hibrizi, in zilele noastre se pune un accent mai mare pe reproductia speciilor rare, ceea ce este un lucru imbucurator.

In Europa dupa al II-lea razboi mondial, dar in special din anii 70, in Europa de Vest a inceput sa apara din nou moda cresteri bromeliadelor s-au infiintat asociatii internationale ale crescatorilor de tillandsii au aparut reviste ,s-au publicat articole despre speciile nou descoperite si despre hibrizi magnifici concepute in laboratoare.

Anual se tin conferinte si expozitii care de-a lungul timpului, au starnit un val de curiozitate in randul oamenilor de rand la ora actuala tillandsiile fiind foarte indragite in toata lumea,dar in special in Europa Centrala si de Vest.

In Romania, din pacate,nu am gasit niciun indiciu despre cresterea acestor plante, despre eventuale ferme sau crescatori privati,neexistand site-uri de specialitate sau forumuri…Pana Acum!